Музей на родопския карст

Международен Автобусен Транспорт и Пътнически Услуги

Музей на родопския карст

« назад - Музей на родопския карст

 

 

 

 

 

 

В град Чепеларе се намира един от уникалните музеи на България с една от най-интересните сбирки – Музеят на родопския карст. Той се помещава на първия етаж на един от най-известните хотели в града – хотел "Пещерняк".

 

От входа на музея се открива прекрасна гледка към Чепеларе и околностите на града.

Музеят на родопския карст е уникален по рода си и единствен за България и Балканския полуостров. Основна част от сбирката му се състои от материали, намерени в района на Родопите. Музеят функционира от 1980 г. и от тогава до сега провокира посетителите си с невероятно интересни факти, експонати и послания от дълбините на пещерите.

 

Това, че музеят се намира именно в Чепеларе, не е случайно съвпадение, а се дължи на дълбоките корени на пещерното дело в региона и нескончаемия интерес на чепеларци към подземния свят. Именно трудът на група чепеларци е станал основата за създаването на организирана група от пещерняци, които първоначално създават кръжок по минералогия, който след време прераства пещерен клуб. По време на експедициите на членовете на клуба са проучени над 500 пещери в региона, от които днес три са благоустроени за посещения - Ягодинската пещера, Дяволското гърло и пещера Ухловица.

 

изпрати
Фейсбук :))) Открийте ни :))Нека бъдем приятели :) Открийте ни във Фейсбук Кликнете ТУК