Музей на скиора

Международен Автобусен Транспорт и Пътнически Услуги

Музей на ските и ски-спорта

« назад - Музей на скиора

 

 

 

 

 

 

Музеят е с отворени врати за посетители всеки ден от 9.00 до 12.30 и от 13.30 до 18.00 с изключение на почивните дни: неделя и понеделник.

На 09 февруари 1998 година на олимпийските игри в Нагано, Япония, чепеларката Екатерина Дафовска спечели първия златен медал за България от зимна олимпиада. Само за няколко минути името на страната ни се разнесе из целия свят, а името на Чепеларе седмици не слезе от водещите новини. Тази нейна победа бе в основата на откритата три месеца по- късно музейна сбирка.

 

По идея на Димитър Райчев, учител и общественик, спалеолог-изследовател, създател и на Музей на родопския карст, с подкрепата на бивши и настоящи скиори, които станаха и първите дарители, на Община Чепеларе и фабриката за ски положиха началото на създаването на настоящата експозиция. Нейната основна идея е да проследи развитието на ски спорта в Чепеларе и на ските, като основен атрибут за неговото практикуване.

 

В музея може да се научи повече за легендарни скиори като Екатерина Дафовска, Шинка Куцинова, Кръстана Стоева, Евангелина Пешинска, Митко Хаджиев, Борислав Киряков, Радосрав Янков, Димитър Герджиков и още много други от старото и младо поколение записали имената си в златните страници в историята на родния и световен ски спорт.

 

изпрати
Фейсбук :))) Открийте ни :))Нека бъдем приятели :) Открийте ни във Фейсбук Кликнете ТУК