Изгодни оферти за Поморие

Поморие-Оферти

ПОМОРИЕ
Катастрофата от 740 година

 

 

 

Беше настъпила есента на 740 година. Дни наред морето сърдито шумеше и в глухото му бучене се носеше спонтанна закана. Боговете се сърдеха….Настъпи нощта на 26 октомври. Жителите бяха заспали неспокоен сън, когато земята потрепера жива. Тласъкът се повтори, потрети, все по-силно и по-силно. Зловещото бучене на морето се сля с грозното скърцане на каменните сгради, които се пукаха под страшната сила, която люлееше земята. Зловещия трясък на свличащи се сгради изпълни простора. Писъци на уплашени хора се носеха всред този хаос. Полуоблечени граждани бягаха по улиците и търсеха спасение.

Когато настъпи новият ден, всичко беше свършило. Един цветущ град беше престанал да съществува. Какво се беше случило? Силно земетрсение с  епицентър близо до града беше предизвикало тази  катастрофа. Под влияние на мощни земни сили  трусовете продължават с прекъсване цели три  години. По-гомата част от спасилите се  анхиалци се заселват в съседните градове.  Месемврия и Созопол. Но имало и други, които  останали да живеят в разрушеният град,  приспособили за жилища някои по-здрави  постройки.

Но този земен катаклизъм очертава новата съдба на града. Той му отнема част от древното величие, но го дарява с нови извори на сила. Ще минат столетия и морето, верният приятел на града, ще извърши своята съзидателна работа. Морските течения, приливи и отливи, страшните земни бури ще изхвърлят и натрупат огромно количество пясък, който ще отдели новия лиман от морето. Така се е образувало днешното солено езеро, тясно свързано с икономиката на Поморие. Можем да предполагаме, че няколко столетия по-късно езерото вече е съществувало. Византийската писателка Ана Комнина в своите съчинения, писани през XI век, го споменава като го нарича “свещено”. Това е едно признание за необикновенния начин на появяването му.

Първите заселници на новия град били жителите на старото селище. Придошлите и нови преселници, намерили условия за съществуване. През времето на император Никифор (същия, който цар Крум унищожава в похода през 811г.) в града била заслена голяма група колонисти-християни. Това поселване било извършено насила с цел не само да се увеличи населението на Анхиало, но и да се заздравят границите на България. Взети били мерки градът да се превърне в боеспособна морска крепост. Построена била защитна стена, която преграждала провлака. За строителен материал е бил използуван камъкът от древното Анхиало. Към морето градът бил беззащитен, но там предимството било на страната на византийците, които винаги разполагали в Черно море с голяма и силна флота.

Хотели: