Пешеходна разходка в централната градска част

Международен Автобусен Транспорт и Пътнически Услуги

ПИРОТ

« назадпир

 

 Забележителности в града и около него.

Крепостта – освен да се поразходите между крепостните стени, можете да се покатерите и по съседния хълм (стръмно е) и да я видите отвисоко. Момчиловград (или Калето) според легендата е била крепостта на българския юнак Момчил войвода. На външен вид много прилича на крепостта Баба Вида. Използвала се е от 14-ти век до края на Втората световна война.

 На пазар - Пазарът на Пирот е един малък хаотичен град в града. Плодовете и зеленчуците могат да са по земята, на чаршафи или пък кокетно подредени в кошници. Но пък са отгледани в чист регион. Около пазара има отлична скара, както и няколко кафани с изглед към река Нишава. 

 Река Нишава - покрай коритото й има чудесни алеи за колоездачи, както и пейки за почивка. През лятото под дърветата им ще намерите сянка от жаркото слънце. Реката разделя града на две части - на левия бряг е Пазар, а на десния - Тиябар.

 Музей на Понишавието - намира се в Тиябар. Разположен е в традиционна кокетна балканска къща на близо 200 години. Ако сте гледали филма „Зона Замфирова“, може би ще ви е интересно, че част от сцените са заснети именно в Музея на Понишавието. Точният адрес е Nikole Pašića 49. 

 Завойското езеро - Намира се на 15 км от Пирот. Лятото най-подходяща за къпане е местността около село Мала Луканя. Езерото е дълго 17 км и дълбоко до 70 м. През лятото е пълно с хора - тогава водата е освежаващо прохладна, а за рибарите има изобилие от риба.

 Погановски манастир - след границата при Калотина подминавате Димитровград и в края на село Желюша отбивате към село Планиница и Поганово. Ако отидете по-рано сутринта, е спокойно и тихо като в приказка. Манастирът е известен с двустранно изографисаната икона на Света Богородица, копие на Богородица Катафиги. Обителта е част от световното наследство на ЮНЕСКО и е на повече от 600 години. Свещите можете да платите и в български левове. Прочетете още за Погановски манастир. Посещението може да се извърши с малък автобус или кола, за това не се предлага в програмата.

 Суковски манастир -  Подобно на много други православни манастири, изградени по времето на османската власт, и за Суковския манастир се носи легенда, че е издигнат от турски бей в знак на благодарност за излекуваното му дете.  

 


Запитване
име:
e-mail*:
телефон за връзка:
съобщение:

Код за сигурност:

*Моля въведете кода от изображението:

със * са отбелязани задължителните полета !

изпрати
Фейсбук :))) Открийте ни :))Нека бъдем приятели :) Открийте ни във Фейсбук Кликнете ТУК