РИЛСКИ МАНАСТИР

Международен Автобусен Транспорт и Пътнически Услуги

Еднодневна екскурзия от София до Рилски Манастир - София.

« назадЕднодневна екскурзия от София до Рилски Манастир - София.

 Рилски манастир-изграден, съхранен и поддържан през вековете, той внушава душевно спокойствие и ведра жизненост, неговата…

… притегателна сила-да бъде посещаван отново и отново е завладяла хилядите туристи от всички краища на света!

И когато днес се възхищаваме от Рилския манастир като архитектурен паметник и съкровищница на културни и художествени ценности, трябва винаги да споменаваме с признателност онези, чиято работа и усилия са допринесли за проучването и опазването на неговото културно наследство. А на вдъхновеното перо на възрожденския просветител и духовен водач Неофит Рилски дължим първото описание на манастира и най-ценните сведения за изграждането му през ХІХв.

Нашата епоха има свой принос в манастирската дълго вековна история главно с грижите, полагани за разкриването и консервацията на събраните в него архитектурни и живописни паметници, привеждане в известност на ръкописите и ценните книги в неговата библиотека и на документите и предметите в музейните фондове. На десетки специалисти дължим утвърждаването на Рилския манастир като познавателен, културен и туристически център, който има задачата да възпитава съвременниците и бъдещите поколения в дълбоко хуманен дух, да продължи делото на манастира, основан от българския светец, св. Йоан Рилски.

Еднодневна екскурзия с автобус за дати: 07.06.2015г./15.08.2015г./12.09.2015г./10.10.2015г./19.10.2015г.  на цена от 25,00лв..

София-Рилски манастир-София

Отпътуване в 9:30 часа от площад "Александър Невски" (от южната страна на катедралния храм). Разположен в сърцето на величествената планина, Рилският манастир е най-яркият образец на българското църковно изкуство и архитектура и е под закрилата на ЮНЕСКО. Църквата "Рождество Богородично", с чудотворната икона на Дева Мария и изящно украсения иконостас, манастирският музей и Хрельовата кула са само част от безценното културното наследство, съхранено тук. Отпътуване за София в 15:30 часа. Пристигане на площад "Александър Невски" следобед.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

транспорт, екскурзоводско обслужване на български език, ДДС.

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

входни такси за музея на Рилския манастир (8 лв.) и Хрельовата кула (5 лв.), обяд, кафе и други напитки, разходи от личен характер.

 

ОТСТЪПКИ:

деца до 7 години (ползват самостоятелна седалка в автобуса) - 6 лв.

деца и ученици до 18 години и студенти до 25 години - 2 лв.

 

ДОПЛАЩАНЕ:

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Застраховки не са включени в цената.

Агенцията не носи отговорност за загуби, щети, закъснения и неудобства, които са породени от независещи от нас причини. В противен случай – при условие, че те са резултат от небрежност на наши служители, отговорността на агенцията е ограничена максимум до пълното възстановяване на заплатената за екскурзията сума.

Моля, обърнете внимание:

Деца и ученици до 18 години трябва да бъдат придружени от възрастен.

Студенти до 25 години: При записване студентите трябва да предоставят студентски документ и да го носят в деня на пътуването.


Екскурзията се провежда при минимум 24 записани туристи.

 

 

 

Манастирът „Св. Иван Рилски” е най – големият манастирски комплекс в България. Намира се на 117 км южно от София и на 1147 м надморска височина. Основан е от отшелника св. Иван Рилски през 10 век. Рилският манастир е обявен за национален исторически паметник през 1976 г., а през 1983 г. е вписан в книгата на ЮНЕСКО за световно наследство. Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски е роден около 876 г. в Скрино, край град Дупница. До 25-годишната си възраст е пастир след което постъпва в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Тук той получава образование си от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приема монашеството, но не остава задълго в обителта, а се отдава на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Иван Рилски обикаля много места, преди да се установи в прекрасната рилска планинска пустиня, където остава до края на живота си. Там той започва да лекува местните хора и да проповядва божието слово в най чистият му вид, близко и достъпно до обикновените хора. Славата на отшелника постепенно се разпространява по цялата страна и достигнала чак до тогавашната столица - Преслав. Веднъж самият цар Петър I се изкачил в планината, за да се види с благочестивия старец. Праведният Иван обаче не го допуснал до себе си, а само му се поклонил отдалеч, като монархът отговорил със същото. После владетелят му изпратил злато и богати дарове, които отшелникът върнал обратно. Това още повече увеличава славата му и към него започват да се присъединяват ученици, които построили за себе си колиби наоколо. Такова е началото на най-известния български манастир. На сегашното му място е построен около 1350 г. от местния феодал Стефан Драголов (Хрельо). От средновековните постройки днес е останала само известният архитектурен паметник „Хрельова кула”. Манастирът се ползвал с големи привилегии от самото му създаване, а владетели и феодали не жалели средства за дарения. През 15 в. той попада под ударите на османските нашественици. В днешния си вид датира от началото на 19 в. Тогава са построени жилищните сгради и черквата „Рождество богородично”. Сред най-големите богатства на манастира са неговите стенописи. Най-старите са запазени в малката черква - параклис в Хрельовата кула. Те представят три сцени от живота на св. Иван Рилски. Стилът на тези стенописи отразява най-новите тенденции в източноправославното изкуство от първата половина на ХIV век. От това време е и най-старата икона запазена в манастира. Тя е посветена на патрона св. Иван Рилски. Изпълнена е в най-добрите традиции на официалното изкуство от ХIV век. Голяма част от по – новите стенописи са дело на великия майстор Захари Зограф, който през 19 век украсява повечето църкви и манастири в България.


Запитване
име:
e-mail*:
телефон за връзка:
съобщение:

Код за сигурност:

*Моля въведете кода от изображението:

със * са отбелязани задължителните полета !

изпрати
Фейсбук :))) Открийте ни :))Нека бъдем приятели :) Открийте ни във Фейсбук Кликнете ТУК