Хърватия

Хърватия

Хърватия-една от най-привлекателните европейски дестинации и притегателен туристически център!

Тук има средновековни градове, исторически руини, но онова което я превръща в неповторима дестинация е огромното богатство от уникални природни забележителности.

 

Старият град на Дубровник, наричан още „Перлата на Адриатика“, е една от най-известните туристически дестинации на Средиземноморието. Разположен в най-южната част на Хърватия, на брега на Адриатическо море, Дубровник е основан през VII в. като център на морската търговия. В Стария град посетителите могат да видят стари защитни стени, калдъръмени улички, величествени дворци и красиви църкви.

Едно от най-красивите природни чудеса не само на Хърватия, но и на цяла Европа, е национален парк „Плитвички езера“, където могат да се видят водопади и гъсти гори. Най-известни обаче са 16-те спиращи дъха езера. Те са отделени чрез естествени прегради от травертин (вид варовик). Цветът им варира от тюркоазено до синьо, зелено и сиво.

Задар е разположен на красивото крайбрежие на област Северна Далмация. Градът има  богата 3000-годишна история и представлява идеална туристическа дестинация, която предла на туристите много забележителности, както и възможността да избегнат тълпите туристи, характерни за по-популярните дестинации. В сърцето на Задар се намира Старият град, където могат да се видят руини от римско време, сгради със средновековна архитектура и много стари църкви.

Разположен в южната част на полуостров Истрия в Адриатическо море, Пула е популярна дестинация, която привлича туристи още от римско време, когато хората се стичали в амфитеатъра, за да гледат гладиаторски битки. През вековете Пула е попадала в ръцете на различни владетели, а днес влиза в пределите на Хърватия и е най-известна с множеството римски руини и смесването на култури.

Корчула, която е най-известна с това, че е предполагаемото родно място на Марко Поло, е остров, разположен на около 50 км от адриатическото крайбрежие на Хърватия. Корчула се отличава със зелените си гори, лозовите насаждения, маслиновите горички, красивите плажове и очарователни селца. Най-големият град носи същото име като острова. Той е ограден от стени и се отличава с ренесансовата архитектура, колоритните пазари и многобройните туристически обекти.


             Най-големият град и столица на Хърватия, Загреб предлага както исторически, така и модерни забележителности. Той се намира в северозападна Хърватия и датира от II в.сл.Хр., когато унгарският крал Ласло I основава епископство. Днес Загреб е космополитен град, център на културния и академичен живот на страната и седалище на правителството.

Национален парк „Крка“ се намира в Централна Далмация и е защитена област с изключително красиви природни пейзажи, дива природа и исторически забележителности. Паркът се простира по поречието на река Крка в Шибенишко-книнската жупания и е най-известен с многобройните си водопади и естествените водоеми, чиито кристални води са в синьо-зелен цвят.

И още много забележителности, които не бива да пропускате!

             
Избрани сайтове Хърватия

Актуално Хърватия

  • Хърватска още » ...

  • 6 от най-добрите места за лятна почивка в Хърватия | Момичетата от града 6 от най-добрите места за лятна почивка в Хърватия | Момичетата от градаmomichetata.com

  • В Хърватия вече може се влиза и с поставена само една доза ваксина При пристигане или престой в Хърватия вече се изисква документ за ваксинация За влизане и престой в страната, считано от 1 юни българските граждани се нуждаят от един от следните документи: При пристигане или престой в Хърватия вече се изисква документ за ваксинация За влизане и престой в страната, считано от 1 юни българските граждани се нуждаят от един от следните документи: - негативен PCR тест, чиято проба е взета не по-рано от 72 часа преди влизане в страната; - бърз антигенен тест, направен не по-рано от 48 часа преди влизане в страната; - документ за ваксинация. Допуска се влизане и само с една поставена доза ваксина. За nbsp; Pfizer, Moderna nbsp; или Gamaleya в Хърватия може да се влезе между 22-рия и 42-рия ден от първата доза, а за AstraZeneca - между 22-рия и 54-я ден от поставяне на първата доза. - сертификат за възстановяване от COVID -19 и документ за поставена една доза ваксина в рамките на шест месеца от заразяване с болестта, при условие че ваксината е била поставена не по-рано от 180 дни от пристигането им на граничния пункт.

  • Управление „Митници“ на Хърватия изисква при влизане или излизане от територията на Европейския съюз касова декларация за 10 000 евро или повече Управление „Митници“ на Хърватия, според който всеки, изисква при влизае или излизане от територията на Европейския съюз касова декларация за 10 000 евро или повече във валута или еквивалент От днес влиза в сила нормативен акт на Управление Митници на Хърватия, според който всеки, който влиза на или излиза от територията на Европейския съюз, трябва да попълни касова декларация, ако има 10 000 евро или повече във валута или еквивалент. Хърватските митнически служители имат право да проверяват пътниците, техния багаж и транспортни средства. Също така те имат право да конфискуват пари, които не са докладвани. Като начало, определението за пари в брой ще бъде разширено, за да включва чекове, монети със съдържание на злато най-малко 90 процента, златни кюлчета и подобни предмети. Ако митническите служители имат основателно подозрение, че парите са свързани с престъпна дейност, те ще могат да конфискуват пари в брой под 10 000 евро. Декларациите за пари в брой ще се съхраняват в продължение на пет години с цел проследяване на това колко пари влязат и напуснат Съюза. Горното засяга българските граждани, преминаващи през ГКПП на Хърватия със Сърбия, с Босна и Херцеговина и с Черна гора и в двете посоки.