Международен Автобусен Транспорт и Пътнически Услуги

Екскурзия до Калофер

« назадЕкскурзия до Калофер

Калофер

Град Калофер е разположен в непосредствена близост до Национален парк Централен Балкан, в подножието на връх Ботев и е своеобразен вход за Парка. Мястото разполага с огромно богатство от история и кара местните хора да се гордеят с него. Тук можете да усетите духа на автентичните традиции, да научите нещо за местната история и да почувствате прекрасната природа.

Ако искате да научите нещо за местната история и да наобиколите известната къща на поета и революционер Христо Ботев или да се насладите и да походите пеша по прекрасната екопътека или някой друг заслужаващ си маршрут, Вашето време в Калофер ще бъде несъмнено като една награда за Вас.

Легендата за Алтън Калофер

Ехото на историята и културата продължава да се носи през Балкана - от легендите за хайдутите до революционните стихове, вдъхновени от освободителното движение. Легендата разказва, че Калофер е основан в средата на 16-ти век, когато група мъже, предвождани от Калифер войвода, “владеели” тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила Султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер. Легендата също разказва, че заселвайки се тук, тези мъже нямали жени и затова "откраднали" невести от близкия град Сопот.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер” /Златен Калофер/. Като културен център, в Калофер са се учили и някои от най-великите хора на България и най-известният син на Калофер - поета и революционера Христо Ботев.

Музеи:

изпрати
Празнично разписание ПРАЗНИЧЕН ГРАФИК за работа на автобусните линии на МАТПУ  ДАТА София- НИШ   НИШ-София София- СКОПИЕ Скопие-София София- ОХРИД Охрид-София 07.30ч 16.00ч 04.30ч 16.00ч 09.30ч 16.00ч 08.30ч 15.00ч 19.00ч 19.00ч 18.4.2014 ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА НЕ НЕ 19.4.2014 НЕ НЕ НЕ НЕ РАЗМЯНА НА ГРАНИЦАТА НЕ РАЗМЯНА НА ГРАНИЦАТА НЕ НЕ НЕ 20.4.2014 НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ РАЗМЯНА НА ГРАНИЦАТА НЕ РАЗМЯНА НА ГРАНИЦАТА НЕ НЕ 21.4.2014 ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА ПЪТУВА НЕ НЕ София-Битоля-София временно не пътува ! Благоевград-Истанбул-Блогоевград  не пътува на 19.04.2014
Фейсбук :))) Открийте ни :))Нека бъдем приятели :) Открийте ни във Фейсбук Кликнете ТУК или ТУК
в помощ на туриститеЗа улеснение и помощ на туристите публикувахме условия за пътуване при различни транспортни средства :