Хърватия

Хърватия

Хърватия-една от най-привлекателните европейски дестинации и притегателен туристически център!

Тук има средновековни градове, исторически руини, но онова което я превръща в неповторима дестинация е огромното богатство от уникални природни забележителности.

 

Старият град на Дубровник, наричан още „Перлата на Адриатика“, е една от най-известните туристически дестинации на Средиземноморието. Разположен в най-южната част на Хърватия, на брега на Адриатическо море, Дубровник е основан през VII в. като център на морската търговия. В Стария град посетителите могат да видят стари защитни стени, калдъръмени улички, величествени дворци и красиви църкви.

Едно от най-красивите природни чудеса не само на Хърватия, но и на цяла Европа, е национален парк „Плитвички езера“, където могат да се видят водопади и гъсти гори. Най-известни обаче са 16-те спиращи дъха езера. Те са отделени чрез естествени прегради от травертин (вид варовик). Цветът им варира от тюркоазено до синьо, зелено и сиво.

Задар е разположен на красивото крайбрежие на област Северна Далмация. Градът има  богата 3000-годишна история и представлява идеална туристическа дестинация, която предла на туристите много забележителности, както и възможността да избегнат тълпите туристи, характерни за по-популярните дестинации. В сърцето на Задар се намира Старият град, където могат да се видят руини от римско време, сгради със средновековна архитектура и много стари църкви.

Разположен в южната част на полуостров Истрия в Адриатическо море, Пула е популярна дестинация, която привлича туристи още от римско време, когато хората се стичали в амфитеатъра, за да гледат гладиаторски битки. През вековете Пула е попадала в ръцете на различни владетели, а днес влиза в пределите на Хърватия и е най-известна с множеството римски руини и смесването на култури.

Корчула, която е най-известна с това, че е предполагаемото родно място на Марко Поло, е остров, разположен на около 50 км от адриатическото крайбрежие на Хърватия. Корчула се отличава със зелените си гори, лозовите насаждения, маслиновите горички, красивите плажове и очарователни селца. Най-големият град носи същото име като острова. Той е ограден от стени и се отличава с ренесансовата архитектура, колоритните пазари и многобройните туристически обекти.


             Най-големият град и столица на Хърватия, Загреб предлага както исторически, така и модерни забележителности. Той се намира в северозападна Хърватия и датира от II в.сл.Хр., когато унгарският крал Ласло I основава епископство. Днес Загреб е космополитен град, център на културния и академичен живот на страната и седалище на правителството.

Национален парк „Крка“ се намира в Централна Далмация и е защитена област с изключително красиви природни пейзажи, дива природа и исторически забележителности. Паркът се простира по поречието на река Крка в Шибенишко-книнската жупания и е най-известен с многобройните си водопади и естествените водоеми, чиито кристални води са в синьо-зелен цвят.

И още много забележителности, които не бива да пропускате!